Huis ter Kleef 2019

Huis ter Schoten / Huis ter Kleef

Huis ter Kleef is een voormalig Nederlands kasteel, dat dateerde uit de dertiende eeuw. De ruïne ligt in de huidige Haarlemmer Kweektuin in Haarlem. De wijk waarin de ruïne te vinden is, is naar het kasteel vernoemd; Het Ter Kleefkwartier. (wikipedia)

Geschiedenis.

Huis ter Kleef werd gebouwd in 1250 en heette destijds 'Huis te Schoten'.

Toen stond er alleen een woontoren.

Rond 1433 werd de naam veranderd van 'Huis te Schoten' naar 'Huis ter Kleef'.

Het kasteel was in 1572 en 1573 het hoofdkwartier van de Spanjaarden tijdens het Beleg van Haarlem.

In 1573 werd Huis ter Kleef opgeblazen door Don Frederik (de zoon van de hertog van Alva). Dit deed hij om te voorkomen dat de Geuzen zich in het kasteel zouden vestigen om Haarlem te heroveren. >>>

>>> Nadat het kasteel in 1573 was opgeblazen door Don Frederik sloopten de Haarlemmers in 1576 een deel van de ruïne om de bakstenen te gebruiken voor het herstel van de stad na de grote brand in Haarlem van 1576.

Het land om de ruïne van het kasteel gaf weinig opbrengst en de schulden van het landgoed liepen hoog op. In 1713 waren er zoveel schulden dat Huis ter Kleef werd afgestaan. De ruïne en het land eromheen werden door de stad Haarlem gekocht. Vanaf die tijd brokkelde de ruïne in snel tempo af. (Wikipedia)

Sinds 14 april 1909 ligtde ruïne in de Stadskweektuin. Slechts een klein deel van de ruïne is nu nog zichtbaar, de rest ligt onder het zand van het eilandje waar de ruïne op staat.

 De boerderij van C. Tromp aan de Kleverlaan omstreeks 1904, genaamd het Huis ter Cleef.
  Het oude slot “ter Cleve”, genoemd naar Katharina van Cleve (eigenares van 1410-1434) Ter plaatse werd in 1911 de stadskweektuin gevestigd. (Stichting Historisch Schoten)

in aanbouw