Noord-Holland

Noord-Holland(Prov)

geen eigen foto

Noord-Holland is de enige provincie in Nederland, waarin  twee hoofdsteden liggen.

De 1e hoofdstad; van de provincie zelf; is Haarlem.

De 2e hoofdstad is Amsterdam.

Dit is de Nederlandse hoofdstad Daarmee zijn beiden een enorme trekpleister voor toeristen.

Noord-Holland  heeft ook vele landerijen waar zeer veel vogels het hele jaar door verblijven. Dit zijn o.a. verschillende eendensoorten, ganzen, zwanen, reigers en vele soorten weide vogels. Vooral de gebieden ten zuiden van Hoorn herbergen vele soorten.

De hoogtepunten van Noord-Holland


Amsterdam is het absolute hoogtepunt van Noord-Holland. Vervolgens de historische stad Haarlem, waar u het Frans Hals Museum en het Teylers Museum vindt. 


Langs de IJsselmeerkust van Noord-Holland ligt het voormalige eiland Marken, het historische stadje MonnickendamEdam  en het prachtige vissersdorp Volendam.


Langs de westkust vindt u de stranden van Bloemendaal, Bergen, Texel en Zandvoort.


Landinwaarts vindt u het traditionele vroegere Hollandse leven in de Zaanse Schans, op de Alkmaarse kaasmarkt en op de Beemster Polder en de Stelling van Amsterdam.  

De meeste bollenvelden zijn in Noord- en Zuid Holland

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied vind je in de kop van Noord Holland, grofweg tussen Den Oever, Den Helder, Schagen en Medemblik 

In Noord-Holland zijn de duinen. Deze vormen de belangrijkste bescherming voor de gebieden er achter van de zee. Deze gebieden zijn de laagste en vlakste gebieden van Nederland

De gebieden achter deze duinen zijn vooral bollen velden en een aantal Dorpen en Steden.

Voor de duinen, bij de zee, vindt je pracjhtige stranden eaar, vooral in de de zomer veel vertier kan worden gevonden voor vele mensen.

Een ander gebied in de regio waar je veel bollenvelden vind is de streek West Friesland. Het gebied ligt tussen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

Vanaf eind maart kun je normaal gesproken bollen bekijken, maar het hangt van het weer af wat de optimale tijd is. Bij een warm voorjaar kunnen de bollen snel tot bloei komen. Voor info over de bloeitijd, zoek een plaatselijke vvv.

in aanbouw