Klopeinersee 2011

2011

Klopeinersee

In het zuiden van Karinthië, (de tropen van Oostenrijk), ligt Klopeinersee. Het meer ligt op een hoogte van 446 meter en wordt omgeven door groene bossen en de zuidelijke toppen van de Karawanken. De watertemperatuur is aangenaam (tot 28 graden in de zomer) en de Klopeinersee is hierdoor een heerlijk zwemmeer. Naast diverse watersporten, zijn er ook veel mogelijkheden voor wandelaars en mountainbikers. Bezoek ook de Obir-druipsteengrotten.(indebergen.nl)

In de zomer is de omgeving van de Klopeinersee zeer toeristisch. Men houdt er rekening mee wanneer de eigen bevolking vakantie heeft. Veel van de aanwezige tentjes vlak langs het meer zijn niet langer als 8 weken open. Kom je dus in het voor of najaar dan zijn vele van deze tentjes gesloten. Er is echter voldoende open om er gezellig te vertoeven.(JoMar Design)

De Klopeiner See is een meer in Karinthië, Oostenrijk, ten zuidoosten van Völkermarkt. Het meer ligt in de gemeente Sankt Kanzian am Klopeiner See. De Klopeiner See is wat rest van een veel groter meer dat na de ijstijd het gehele gebied rondom het dorp Kühnsdorf omvatte. Wikipedia

Het meer wordt slechts gevoed door kleine riviertjes en in het westen watert het meer af op de rivier de Drau. De lengte van het meer bedraagt 1,8 kilometer bij een breedte van 800 meter. De gemiddelde diepte van het meer bedraagt 23 m. en het diepste punt is 48 m. (wikipedia)

De Klopeiner See is een meromictisch meer. Dat wil zeggen dat het water van het meer slechts ten dele circuleert; de onderste laag, (de monimolimnion), is zuurstofloos . de gemeente St. Kanzian am Klopeiner See probeert de waterkwaliteit van het meer te waarborgen door een ingenieus systeem van diepwaterafvoer de zuurstofrijke laag van het meer te vergroten. (wikipedia)

 Feriënwohnungen "Duller"

Rosenweg 19,

Kanzian am Klopeiner See.

www.duller-klopeinersee.at

geboekt hadden we bij "Duller"

We hadden fietsen ter beschikking om de omgeving te verkennen.

Kleinsee route per fiets

Voor de eerste dag was dit een leuke route om rustig te wennen.

In de nabije omgeving van de Klopeiner See ligt het warmste zwemmeer van Oostenrijk, de Kleinsee, met een watertemperatuur tot 29ºC. Ook is dit meer een tip voor vissers.

Pad naar de Kleinsee

<<<

Oevers van de Kleinsee

>>>

autotocht 1

Sablatnigmoor.

Flora

Kenmerkend voor het gebied zijn onder meer diverse water planten gemeenschappen, rietvelden en grote zegge moerassen, hoge kruidachtige weilanden , natte weilanden , kleine zegge gebieden en zwarte elzen moerasbossen. Bijzonder opmerkelijk zijn 2 vleesetende soorten, de zonnedauw en de waterslang. In de vennen zijn er tal van zeldzame orchideeën , zoals de glansorchis, moerasstendrums en vleesrode orchidee, evenals de nu zeldzame moerasvarenen het bloedoog en de longgentiaan. De waterpartijen zijn nagenoeg volledig bedekt door de verschillende paaikruiden. Lisdodde en de scherpe Schneidried vormen op sommige plaatsen een ondoordringbaar rietbed.

In 1979 werd het ongeveer 100 hectare grote gebied uitgeroepen tot natuurreservaat Sablatnigmoor. Het werd later met openbare middelen gekocht en is nu eigendom van de marktstad Eberndorf. In 1992 kreeg het natuurreservaat internationale erkenning.

In hetzelfde jaar werd de Sablatnigmoor Nature Conservation Association opgericht, die zich onder meer bezighoudt met behoud, onderhoud en toeristisch gebruik. Door de diversiteit aan planten en dieren (ruim 2000 soorten) kreeg het gebied in 1988 ook de titel van biogenetisch reservaatgebracht. In 2008 werd de Sablatnigmoor uitgeroepen tot Europees beschermd gebied.(wikipedia). >>>

Door de geringe diepte slibde het bestaande wateroppervlak in het gebied van het huidige Sablatnigmoor zeer snel dicht. De Sablatnig-weilanden werden gecreëerd, die werden gebruikt als paardenweiden en strooiselweiden. Meer dan 200 jaar geleden werden deze weilanden afgedamd en werd de resulterende vijver gebruikt om te vissen. 

Fauna 

De Sablatnigmoor wordt vaak een van de belangrijkste vogelreservaten in Karinthië genoemd. In de afgelopen jaren zijn hier meer dan 170 verschillende

 vogelsoorten geregistreerd. Naast de talrijke broedvogels, zoals fuut, roerdomp, Bläßralle, waterhoen, wilde eend , tafeleend, diverse grasmussen, wielewaal, hop en de ijsvogel zijn er, vooral tijdens de lente en herfst, talrijke zeldzaamheden te observeren, die hier in Sablatnigmoor even rusten .Ook aalscholvers , zilverreigers, grote zilverreigers, kleine zilverreigers, visarenden, rode havik, zwarte stern en zakmees kunnen worden waargenomen. 

Fauna (vervolg)

Daarnaast zijn er nog tal van andere bijzondere diersoorten, zoals vlinders, kevers en libellen. En ook de gewone riviermossel en rivierkreeft, die in Karinthië met uitsterven worden bedreigd. De amfibieën zijn ook talrijk zoals de boomkikker, de behendige kikker, de gewone kikker, de geelbuikpad en de Balkanveenkikker, die hemelsblauw is tijdens het uitzetten en tevens de mascotte is van het Zuid-Karinthische natuurreservaat.

We hebben hier een aantal uurtjes rond gelopen en met eenfototoestel als wapen, valt er veel vast te leggen

Petzen of Peca is de hoogste berg van de oostelijke Karawanks, de op één na hoogste berg van de noordelijke Karawanks en de meest oostelijke tweeduizend meter hoge berg van Slovenië. Het is een machtige berg met een karakteristieke vorm van een plateau met rotsachtige pieken die er uit steken. Wikipedia (Engels)

De Petzen

De Petzen, gelegen in het Karawanken Geopark, biedt wandelmogelijkheden voor het hele gezin - er zijn korte wandelroutes 

voor grote en kleine ontdekkingsreizigers, maar ook uitdagende wandelroutes . 

autotocht 2

De Petzen.

We hebben hier, in een heerlijk zonnetje en tussen vele bloemen een prachtige wandeling kunnen maken.We lopen een groot deel van de "Kniepsattelroute" Het barste er van de wilde bloemen.

Autotocht 3

  • "Stift Sankt Georgen"     aan de Längsee.
  • "Burgruïne Taggenburg"

 St.. Georgen is het oudste klooster in Karinthië. Het ligt op een unieke locatie op 3 hectare grond bij het meer Längsee.

Geschiedenis

Het klooster werd tussen 1002 en 1008 als een Benedictijner convent gesticht door gravin Wichburg, de zuster van aartsbisschop Hartwig, nadat haar man graaf Ottwin van Sonnenburg van Pustertal niet meer terugkeerde van een kruistocht. >>>

lees verder: www.wikipedia.org

 De burcht Taggenbrunn is een ruïne op het gemeente gebied van Sankt Georgen bij de Längsee bij Sanct Veit an der Glan in Karinthië.

(wikipedia)    

Geschiedenis 

Taggenbrunn werd gebouwd op de overblijfselen van een Keltisch-Romeinse vestingmuur (6e eeuw voor Christus) in het eerste derde deel van de 12e eeuw.(wikipedia)

(lees verderop:)  www.wikipedia.org)

Het was heerlijk dwalen door de overblijselen van de burcht.

De mooiste plek van Karinthië - de drielandenhoek!

Welkom op het kruispunt van Karinthië, Italië en Slovenië!

De meeste info op het internet gaat hoofdzakelijk over de winter. hierna wat beelden uit de zomer.

In het meest zuidelijke deel van Karinthië ligt de vakantieregio Arnoldstein. Deze bijzondere grenssituatie aan de drielandenhoek, niet alleen vanwege de gemeenschappelijke kruising van drie nationale grenzen, maar eerder vanwege de ontmoeting van drie volkeren en culturen - de Romeinen, Slaven en Germanen, is kenmerkend voor de vallei en haar bewoners.

Autotocht 5

  • Affenberg Landskron
  • Burg Landskron

Affenberg Landskron ligt vlakbij Burg Landskron en ten noordoosten van de stad Villach in Karinthië. Zoals de naam al doet vermoeden, betekent Affenberg 'apenberg' in het Nederlands. Op de Affenberg Landskron leven 150 Japanse makaken samen met hun wetenschappers en verzorgers. Er zijn geen kooien of grote hekken, want de dieren mogen hier gewoon vrij rondlopen.        www.affenberg.com

Kasteel Landskron

(Karinthië)

Het kasteel "Landskron" is een rotskasteel. Ten noordoosten van Villach, aan de westelijke ingang van de Ossiacher Tauern, ligt het plateau op een rotsachtige kegel van 135 m. Onder deze kasteelrots ligt het dorp St. Andrä aan de westkant van de Ossiacher See.

In het kasteel bevindt zich de "Adlerarena Burg Landskron", waar in de zomermaanden openbare roofvogelshows worden gehouden.

Er werd bewijs gevonden van een nederzetting rond 800 voor Christus. Ommuurd door verschillende vondsten zoals kruiwagens, inscriptiestenen en zwaarden in de kroonzaal van het kasteel.

In 878 was er een documentaire melding van een schenking van het onroerend goed aan het Beierse klooster Altötting . In 1028 werd graaf Ozzi of zijn stichting Ossiach de landheer en werd er een kasteel gebouwd onder de graven van Sternberg . In 1330 werd de alles verkocht aan de graven van Ortenburg . Landskron werd voor het eerst genoemd in een document op 25 juli 1351 . (wikipedia)  >>>

Rond 1600 was Landskron een prachtig renaissancistisch herenhuis en had het een dubbele vliesgevel met zeven torens. Het werd beschouwd als een centrum van het sociale leven in het land. Keizer Karl V bezocht het in 1552. Na de inbeslagname van het kasteel in het kader van de onteigening van de protestantse adel in 1628, werd het in 1639 verworven door graaf Dietrichstein. >>>

(wikipedia)

 >>>.  In 1392 werd het pand gegeven aan de graaf van Cilli. In 1423 werd Andreas von Graben zu Sommeregg genoemd als de Cillische burggraaf op Landskron. In 1436–1447 behoorde het kasteel toe aan de heren van Stubenberg . In 1511 werd het geschonken aan de Orde van Sint-Joris door keizer Maximiliaan I. In 1542 vond er na de brand in het kasteel geen wederopbouw plaats. (wikipedia)

 >>>. In 1542 verwierf Christoph Khevenhüller het kasteel. Vanaf 1543 droeg de familie de titel "von Landskron" en werd het kasteel beschouwd als de voorouderlijke zetel van de familie Khevenhüller. Het kasteel werd uitgebreid onder de Khevenhüllers.(wikipedia) >>>

 >>>. Door de blootgestelde ligging waren er meerdere branden als gevolg van blikseminslagen (begin 16e eeuw, 1542, 1585 en 1812). Na de laatste brand werd het dak niet meer gerepareerd en kwam het gebouw in verval. In 1914 stortte de wachttoren in. In 1953 vond er een revitalisering plaats door één van de grootste boseigenaren in het Rosental. Het kasteel wordt tegenwoordig gebruikt voor toerisme.

Autotocht 6.      Klakenfurt

  • Minimundus
  • HAPP's Reptielendierentuin

De belangrijkste componenten bij Minimundus zijn de modellen, tot in detail gemaakt op een schaal van 1:25, en meestal met originele materialen zoals zandsteen, lavabasalt of marmerin. 

Minimundus is een miniatuurpark in Klagenfurt. In het park staan vele bekende gebouwen uit de hele wereld op een schaal van 1:25. Zo staan er onder andere: De CN Tower uit Toronto en de Eiffeltoren. In het park is ook een Planetarium en een Reptielenzoo. Ook zijn er enkele Nederlandse gebouwen. Wikipedia

meer info over dit reptielen Park

www.reptilienzoo.at

HAPP's Reptielen Dierentuin

nog meer info over HAPP's reptielenpark:

www.kaernten-top10.at

Dierentuin en avonturenpark Rosegg ligt op ongeveer 5 minuten rijden van Velden. De dierentuin heeft 35 verschillende diersoorten en het totale aantal dieren is ongeveer 400. Kinderen hebben de mogelijkheid om de dieren te voeren door speciaal voer te kopen bij de kassa.

Autotocht 7

  • Rosegg Dierentuin
  • Rosegg de Burcht

Het was een mooie dierentuin, waar we veel genoten hebben, van alle dieren, maar de sfynx was; in onze ogen; het meest facinerende dier wat we daar zagen.

Het verwoeste kasteel Rosegg , zelfs Altrosegg genoemd, is één van de 12de of begin van de 13e eeuw, gebouwd in de tweede helft en uitgebreid tot in de vroege 19e eeuw. De ruïne van het verwoeste kasteel staat op de heuvel. De overblijfselen van het kasteel bevindt zich nu in de dierentuin van Rosegg , die ook de kasteelheuvel omvat, en is een monumentaal pand .

IN AANBOUW