Omg. Etna & San Marco Beach

De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania en wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De berg is, op de Stromboli na, de actiefste vulkaan van Europa.

Een bezoek aan de topkraters van de Etna is alleen mogelijk of vergezeld van deskundige gidsen.

De belangrijkste toeristische routes om naar de centrale kraters te klimmen zijn 2:

  • Vertrek vanaf Rifugio Sapienza-Etna sud (Nicolosi). Je kunt te voet of per kabelbaan (of kabelbaan + jeep) klimmen. Ga dan te voet verder naar de kraters.
  • Vertrek vanaf Piano Provenzana– Etna Nord (Linguaglossa). Je kunt omhoog gaan in de jeep en dan te voet verder gaan naar de topmonden.
    Veel uitgestorven kraters zijn ook te bezoeken op de 1900 meter van Rifugio Sapienza en langs de bewegwijzerde paden.

De vulkaan wordt lokaal ook de Mongibello genoemd, naar het Italiaanse woord monte en het Arabische woord gebel wat beide 'berg' betekent. Volgens de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia lijkt hij op een "grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt".

Op 21 juni 2013 tijdens de 37ste vergadering van de UNESCO-commissie, die bijeenkwam in Phnom Penh, is de Etna op de Werelderfgoedlijst geplaatst.[1]

De Etna bestaat uit:

  • Valle del Bove, een grote kloof ontstaan door aardverschuiving tijdens een uitbarsting,
  • krater Trifoglietto,
  • krater Mongibello.

De route naar het Etna-park vanuit ons slaapplekje in Giardini Naxos was enerverend. we reden door een aantal druikke hoofdstraten van dorpjes.

We reden via de SP114 door de plaatsen Lapide, Fiumefredo, Mascali,Giarre. Deze dorpjes waren behoorlijk druk met auto verkeer.Vervolgens verder via SP145 langs Zafferana en dan via de SP92 richting Etna-park. Ergens halverwege de weg kom je vanzelf op grote parkeerplaatsen terecht. Hier vlakbij bevindt zich de ingang van het Etna-park.  het is een gigantisch toeristisch gebeuren en het kan dus behoorlijk druk zijn.

Om de etna vulkaan op te komen wordt er een behoorlijk bedrag gevraagd. Wij vonden dit even te veel om een vulkaan te zien. We zijn een 2 uur lang beneden aan het rond wandelen geweest.

Op de parkeerplaats stonden verschillende venter auto's die hun waren aanboden.

gina.6001b1.JPG.mart bij Etna
gina.6001d1.JPG.Winkel+John
gina.6001d1b.JPG.winkel+Mart
gina.6001d2b
20191010_134115.jpg.omg john
20191010_135606

Niet ver van de P-plaats hadden we een mooie blik op een van de andere kraters. "Crateri Silvestri Inferiore.

Nadat we we met de auto de p-plaats verlieten kwamen we in een meer begroeide omgeving. Het was een prachtige combinatie van lavasteen en een soort van helmgras.

Een stuk verder op de terugweg kwamen we nog een prachtig begroeid natuurstukje tegen waar we stopten om te bekijken.

Op de verdere terugweg kwamen we langs San Marco Beach. Dit was aardig verlaten op een paar zon aanbidders na.

Een prachtig golven strand waar we nog een heerlijk uurtje hebben genoten.

Etna & Omgeving

Sicilië