De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania en wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De berg is, op de Stromboli na, de actiefste vulkaan van Europa.
Een bezoek aan de topkraters van de Etna is alleen mogelijk of vergezeld van deskundige gidsen.
De belangrijkste toeristische routes om naar de centrale kraters te klimmen zijn 2:
De vulkaan wordt lokaal ook de Mongibello genoemd, naar het Italiaanse woord monte en het Arabische woord gebel wat beide 'berg' betekent. Volgens de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia lijkt hij op een "grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt".
Op 21 juni 2013 tijdens de 37ste vergadering van de UNESCO-commissie, die bijeenkwam in Phnom Penh, is de Etna op de Werelderfgoedlijst geplaatst.[1]
De Etna bestaat uit:
De route naar het Etna-park vanuit ons slaapplekje in Giardini Naxos was enerverend. we reden door een aantal druikke hoofdstraten van dorpjes.
We reden via de SP114 door de plaatsen Lapide, Fiumefredo, Mascali,Giarre. Deze dorpjes waren behoorlijk druk met auto verkeer.Vervolgens verder via SP145 langs Zafferana en dan via de SP92 richting Etna-park. Ergens halverwege de weg kom je vanzelf op grote parkeerplaatsen terecht. Hier vlakbij bevindt zich de ingang van het Etna-park. het is een gigantisch toeristisch gebeuren en het kan dus behoorlijk druk zijn.
Om de etna vulkaan op te komen wordt er een behoorlijk bedrag gevraagd. Wij vonden dit even te veel om een vulkaan te zien. We zijn een 2 uur lang beneden aan het rond wandelen geweest.
Nadat we we met de auto de p-plaats verlieten kwamen we in een meer begroeide omgeving. Het was een prachtige combinatie van lavasteen en een soort van helmgras.
Een stuk verder op de terugweg kwamen we nog een prachtig begroeid natuurstukje tegen waar we stopten om te bekijken.
Etna & Omgeving
Sicilië