Savoca.

Savoca is te bereiken via de wegen SS114 en de SP19.

Savoca

De gemeente ligt op ongeveer 330 m boven zeeniveau.

In een gids hadden we gelezen dat dit een mooi dorpje moest zijn. We besloten om dit dorp te bezoeken, vanwege de zeer Italiaanse uitstraling.

Savoca heeft een klein maar mooi oud middeleeuws centrum met heel veel kerken. Een aantal daarvan zijn slechts ruïnes, maar een aantal anderen zijn nog mooi bewaard gebleven of worden opgeknapt.

De Sint Nicolaskerk deed dienst als filmlocatie en is prachtig gerestaureerd.

De Sint Michael kerk en het kapucijnenklooster zijn ook het bezoeken waard. Andere bezienswaardigheden zijn Bar Vitelli en de oude veertiende-eeuwse stadspoort. Bij de oude stadspoort zijn ook de resten te vinden van de gevangenis.

In de middeleeuwen werd het dorp Savoca omringd door een muur met dubbele ingang gebouwd door de Noormannen. Het is een imposant bouwwerk dat nog steeds de stadspoort is, een puntige boog gemaakt van lokale steen.

Hoewel het dorp al veel is opgeknapt zijn er nog erg veel prachtige monumenten en panden die nodig gerestaureerd moeten worden.  De jeugd van Savoca heeft een vereniging opgericht om de historie van het dorp te restaureren en bewaren.

Bij eenbezoek aan de kerken wordt een kleine bijdrage gevraagd en het dorp doet een beroep op belangstellenden om mee te werken om geld voor (publieksfinanciëring) het opknappen van de kerken en panden bij elkaar te krijgen.

Zo hoopt men de panden en de prachtige muurschilderingen in de diverse kerken weer in oude glorie te herstellen.

We kwamen het dorp binnen over de SP 19, waar we gelijk de auto onderaan het dorp konden parkeren.

Gelijk om de eerste bocht kwamen we een pand tegen wat was voorzien van prachtige tegel mozaiek achtige tableau's, boven de deuren, van de panden eronder.

Er is een eigenzinnige kunstenaar die het halve dorp als tentoonstellings-ruimte gebruikt. Helaas is ons nu niet bekend wie dat is.

Het dorp ligt in een prachtige bergrijke omgeving waarvandaan prachtige uitzicht op de omgeving te verkrijgen zijn.

gina.5002b2.JPG.Savoca+Mart
gina.5003b2.JPG.idem+Mart
gina.5003c3.JPG.Souv.winkel+Mart
gina.5003f4.JPG.Via S. Michelle+John
gina.5003f2.JPG.poortje+Mart
gina.5003m1c.JPG.idem+Mart
gina.5003t1.JPG.huizen+John
IMG_20191009_143001
gina.5004f1.JPG.Martine met Plu
IMG_20191009_145542

In dit prachtige karretje kon men een rondrit door het dorp krijgen voor slechts een paar euro's.

Tijdens de wandeling door het dorp, zagen we mooie omgeving beelden en vooral een goed idee van de italiaanse huizen bouw.

kerk van San Nicolò ,

die bijna uitgestrekt lijkt in de ruimte, gebouwd op een enorme rots. 

   <<<

Het heeft drie brede gangpaden en een sobere sfeer van het steile fort boven de vallei. Het merkwaardige is dat de kerk een van de beroemde sets van de film " the Godfather " was, samen met de Bar Vitelli , gehuisvest in het 18e-eeuwse Palazzo Trimarchi

   <<<

Onlangs is een Byzantijnse muur-schildering ontdekt met de afbeelding van St. John Chrysostom, de vader van de christelijke kerk van het Oosten.

Kasteel Pentefur

Hoog,toezicht houdend , zijn de ruïnes van het kasteel Pentefur , een gebouw van twijfelachtige oorsprong, misschien Arabisch of misschien Norman. Het is een bastion dat na verloop van tijd de titel van het koninklijk kasteel opeiste, door de wil van Filips IV van Sicilië. 

Het was hier niet zo moeilijk om foto's te blijven maken. De omgeving was; in onze ogen; echt uniek.

Chiesa di Madre

/Moederkerk

Het dateert uit de tijd van de Noormannen en had oorspronkelijk kleine afmetingen en architecturale kenmerken die verschillen van de huidige. De ondersteunende structuur bestaat uit drie beuken met kapitelen in Romaanse stijl; de originele constructie dateert uit de Normandische periode, zoals blijkt uit de documenten. De sacristie lichamen worden gemaakt en bevestigd in latere perioden. De prospectus van vandaag is gedeeltelijk herbouwd aan het eind van 1400.  

In de kelders werden de lijken gemummificeerd, en vandaag is het nog steeds mogelijk om het gebouw waar dit proces werd uitgevoerd te bewonderen, Nog steeds wordt de houten drempel waarop het wapen van Archimandritale wordt afgebeeld bewaard.In 1910 werd het uitgeroepen tot een nationaal monument voor zijn artistieke en architecturale kwaliteiten.

Genieten van de omgeving

In het dorp Savoca werd een deel van de film "The Godfather"opgenomen.  wat in de film doorgaat voor het dorp Corleone (het echte Corleone was al veel te modern om te fungeren als decor voor het verhaal).  Ook de hierboven "Bar Vitell" was een plek waar werd opgenomen voor de film.

De gastronomie van Savoca verwijst naar de landelijke tradities en die van de Siciliaanse keuken: we kunnen piscistoccu proberen  ,  gedroogde kabeljauw gekookt met veel extra vierge olijfolie, tomatenpuree, groene en zwarte olijven, kappertjes, chili, aardappelen, selderij, u cunzatu brood lokaal zelfgebakken brood dat wordt gebakken in een houtoven en op smaak gebracht met extra vergine olijfolie, zout, peper, tot Cuzzola, een verse deegwaren zuurdesem, gebakken in olijfolie en geroosterd op houtskool. Niet te missen granita ca 'zzuccarata is een citroen granita geserveerd met zuccarata, een zeer knapperig lokaal koekje gegarneerd met sesamzaadjes.

Tijdens de wandeling terug naar de auto, zagen we in een kleine hoek van de straat een koekverkoper.

Natuurlijk een zak heerlijke zand-koekjes mee genomen.

In het pand achter de verkoper lag een komplete bakkerij verscholen.