Giardini Naxos

Sicilië

klik op de meeste foto's voor een vergroting

Giardini-Naxos

is gelegen aan de oostkust van Sicilië en grenst aan de gemeenten Calatabiano (CT) en Taormina.

Het was de allereerste Griekse kolonië en de plaats van het altaar van Apollo-Archegetes. Dit was de god die alle Griekse nederzettingen op het eiland beschermde.

Het werd in 734 v.Ch gesticht.

Giardini-Naxos

Giardini Naxos werd onze thuis basis voor een week in oktober 2019.

De meest noordelijke kant van Giardini Naxos.

De meeste accommodaties liggen in een andere wijk, namelijk in Recanati. Hier vindt u ook enkele openluchtdiscotheken en in de zomermaanden is er een kleine kermis met trampolines en andere attracties voor kinderen. Verspreid over de verschillende wijken vindt u een uitgebreid aanbod aan bars, restaurants en winkels. Giardini Naxos is niet zo glorieus als Taormina, maar biedt wel alle voorwaarden voor een prima zonvakantie.

Giardini Naxos is na Taormina ,de populairste badplaats van Sicilië en ook in deze plaats vindt u een combinatie van authentieke elementen en moderne, op toerisme gerichte bebouwing.

Strand

Giardini Naxos ligt aan een baai met een lang zandstrand. Achter het strand zijn veel horecagelegenheden gevestigd en in de meeste gevallen hebben zij zich een stuk strand toegeëigend, waarvan u alleen gebruik mag maken als u een ligstoel huurt. Soms vraagt men zelfs een entreeprijs. Op het strand worden enkele watersportfaciliteiten aangeboden.

Giardini Naxos is dan minder glorieus dan Taormina, maar het is dan ook wel iets rustiger. Je hoeft niet te rond te lopen om ergens een plaatsje bij een restaurant of bar te vinden. Je bent meer in de gelegenheid je eigen keuze te maken. In oktober zijn we een aantal gelegenheden al dicht, maar er blijft genoeg keuze over.

Giardini-Naxos is een fantastische stad met een haven en lange stukken strand. Daar langs bevinden zich vele hotels en restaurants.

De stad werd nooit echt belangrijk maar zorgde wel voor de stichting van koloniën op het eiland en het vertrekpunt voor boodschappers die terug gingen naar Griekenland.

Pension Villa Santonio

We boekten in dit pension/villa vooraf via onze favorite reis organisatie.

Dit was Villa Sant Antonio. Een plek met rgoed P-gelegenheid voor een huurauto.

Gunstig gelegen op nog geen 5 min lopen naar de weg, langs het strand waar vele winkeltjes en restaurants waren.

In de huidige plaats: anno 2019; is een archeologisch opgravingsgebied, waar u enkele resten van dit antieke Naxos kunt bezichtigen. Giardini Naxos kent net als Taormina een authentiek gedeelte, dat u in de wijk Giardini vindt.

voor meer Info:

Archeologisch museum.

Het aanzicht van de kamer en sanitaire ruimte, het was sober, maar alles was er wat je nodig had. Elke dag werd er schoon gemaakt.

Het ontbijt was iets wat we niet verwacht hadden. De tafel stond vol met zoetigheid. Na plaatsnemen werd er echter een bordje met wat hartigheid neergezet. Ham, kaas en een gebakken eitje, waren enkele onderdelen die er bij kwamen. Elke dag opnieuw.

trip tip 1

We begonnen met een verkennings tocht door Giardini Naxos en begonnen bij het strand. Dit was slechts 3 min. lopen vanaf ons pension.

Vanaf het strand kregen we een prachtig uitzicht op een bergdorp, iets ten noorden van Giardini Naxos, dit bleek later het dorp Castel Mola te zijn

De gemeente ligt op ongeveer 529 m boven zeeniveau.

We stonden in de bocht van Via Schisò, redlijk zuidelijk in het dorp.    <<<<<<<

Rechts van ons bevond zich het Castello di Schisò.

Links van ons l;ag de hele lange straat, die helemaal langs het wijde strand en vele winkels en restaurants liep. Met een prachtig uitzicht op de omringende bergen.

Het was een lange weg langs het strand.

Maar het weer was goed en er was genoeg gelegenheid om een paar leuke foto's van het gebied te maken.

Op de terug naar het pension, over Via Umberto, kwamen we nog langs een smal straatje.

Dit straartje was genaamd "Via Pescheria".. Het was opgezet door kunstenaars om de vissers te eren, met allerlei vormen van vissen en aanverwante zaken in aardewerk.

Restaurant tip 1

"Pozzo Greco" is een restaurant, wat zuidelijk gelegen in de stad, net even buiten het direkte toeristische centrum. De eigenaars zijn nog steeds bezig met het verbeteren en veranderen van hun zaak. (Okt 2019)  Zo is hun buiten terras uitgebreid aan de voorzijde en kun je er nu aardig droog zitten, mocht het regenen. De bestellingen worden mooi uitgeserveert en de smaak is ook goed.

Ook kunt u hier kamers huren. Deze liggen op loop afstand van het restaurant, wat bij mooi weer echt geen probleem is. Een ontbijt is dus ook verkrijgbaar.

meer info over rest.Pozzo Greco:

www.pozzo-greco.giardini-naxos.hotels.com

Trip Tip 2


Bijna in het zuidelijkste stuk van Giardini Naxos, aan het laatste stukje strand, ligt de haven.

De keramieken koppen blijken teste di moro te zijn, ‘Moorse hoofden’, en er schuilt een nogal luguber, maar gepassioneerd liefdesverhaal achter, dat zich afspeelt in Palermo, ten tijde van de Arabische overheersing van Sicilië (827-1091).

Er was eens een jonge Siciliaanse die alle dagen thuis doorbracht en altijd in de weer was met haar planten op het balkon. Op een dag liep een Moorse man – zoals de islamitische bevolking van Sicilië genoemd werd – langs haar huis. Toen hij haar zag, was hij op slag verliefd. De verliefdheid was wederzijds, maar al snel kwam de jonge vrouw erachter dat haar nieuwe geliefde binnenkort terug naar het Oosten moest, waar zijn echtgenote en kinderen op hem wachtten.

De Siciliaanse kon niet verdragen dat ze haar geliefde kwijt zou raken, wachtte tot het nacht was en vermoordde hem in zijn slaap. Zijn hoofd gebruikte ze als pot voor een basilicumplant op haar balkon; zo had ze hem voor altijd bij zich. Haar tranen deden de basilicum groeien. Zó goed dat alle buren haar voorbeeld wilden volgen en ook zo’n plantenpot lieten maken. Maar dan van keramiek.

Vanuit de haven krijg je een prachtig uitzicht op de gehele kuststrook van Giardini Naxos. Vanwege de afstand is het nog behoorlijk lastig om een goede foto te maken. Het was gelukkig erg helder.

Langs de haven en meerdere plaatsen zagen we vele karamieke koppen. Zie verhaal  <<<< hiernaast.

De haven is een plek waar "lokalen" samen komen om te vissen en met elkaar te praten.

Een soort van Romeins overblijfsel uit vroeger jaren.

<<<

gina.7003a3.JPG.mart op boot
gina.7003b7JPG.mart op boot
20191011_121148
20191011_134433
20191011_134457
20191011_131847

Het werd een tochtje van 2 uur die ons langs de kust voerde. We voeren met "Marina di Schisò" De kapitein sprak in italiaans en engels, waardoor de meesten alles konden begrijpen.

Terwijl we daar rond liepen, besloten we een bootochtje te maken langs de kust.

Het eerste gedeelte van de tocht ging langs de kust van Giardini Naxos. Het was een leuke ervaring en we genoten volop.

Halverwege de tocht kwamen we bij een grot, waar de boot bijna helemaal invoer. De kleur van het water was echt blauw.

Af en toe waren er best hoge golven en daardoor kon de boot aardig schommelen.

We genoten echt van de tocht.

Vooral van de mooie rotsen in het water.

We kwamen nog een keer langs een grot waar we invoeren, daar was het water nog blauwer dan in de eerste.

Restaurant Tip 2

Ergens midden op Via Schisò vonden we restaurenat La Capannina.

Een gezellig uitziend restaurant, dat uitnodigend op ons overkwam. Snel bleek dat het personeel zeer netjes hun werk deed, tijd hadden voor een klein praatje en uiteindelijk een zeer mooi opgemaakte bestelling op tafel zette.

Meerdere trip Tips in de omgeving van Giardini Naxos vind je hieronder door op de koppen te drukken.