In het zuiden van Karinthië, (de tropen van Oostenrijk), ligt Klopeinersee. Het meer ligt op een hoogte van 446 meter en wordt omgeven door groene bossen en de zuidelijke toppen van de Karawanken. De watertemperatuur is aangenaam (tot 28 graden in de zomer) en de Klopeinersee is hierdoor een heerlijk zwemmeer. Naast diverse watersporten, zijn er ook veel mogelijkheden voor wandelaars en mountainbikers. Bezoek ook de Obir-druipsteengrotten.(indebergen.nl)
In de zomer is de omgeving van de Klopeinersee zeer toeristisch. Men houdt er rekening mee wanneer de eigen bevolking vakantie heeft. Veel van de aanwezige tentjes vlak langs het meer zijn niet langer als 8 weken open. Kom je dus in het voor of najaar dan zijn vele van deze tentjes gesloten. Er is echter voldoende open om er gezellig te vertoeven.(JoMar Design)
De Klopeiner See is een meer in Karinthië, Oostenrijk, ten zuidoosten van Völkermarkt. Het meer ligt in de gemeente Sankt Kanzian am Klopeiner See. De Klopeiner See is wat rest van een veel groter meer dat na de ijstijd het gehele gebied rondom het dorp Kühnsdorf omvatte. Wikipedia
Het meer wordt slechts gevoed door kleine riviertjes en in het westen watert het meer af op de rivier de Drau. De lengte van het meer bedraagt 1,8 kilometer bij een breedte van 800 meter. De gemiddelde diepte van het meer bedraagt 23 m. en het diepste punt is 48 m. (wikipedia)
De Klopeiner See is een meromictisch meer. Dat wil zeggen dat het water van het meer slechts ten dele circuleert; de onderste laag, (de monimolimnion), is zuurstofloos . de gemeente St. Kanzian am Klopeiner See probeert de waterkwaliteit van het meer te waarborgen door een ingenieus systeem van diepwaterafvoer de zuurstofrijke laag van het meer te vergroten. (wikipedia)
geboekt hadden we bij "Duller"
We hadden fietsen ter beschikking om de omgeving te verkennen.
(2011)
Voor de eerste dag was dit een leuke route om rustig te wennen.
In de nabije omgeving van de Klopeiner See ligt het warmste zwemmeer van Oostenrijk, de Kleinsee, met een watertemperatuur tot 29ºC. Ook is dit meer een tip voor vissers.
autotocht (2011)
Sablatnigmoor.
Flora
Kenmerkend voor het gebied zijn onder meer diverse water planten gemeenschappen, rietvelden en grote zegge moerassen, hoge kruidachtige weilanden , natte weilanden , kleine zegge gebieden en zwarte elzen moerasbossen. Bijzonder opmerkelijk zijn 2 vleesetende soorten, de zonnedauw en de waterslang. In de vennen zijn er tal van zeldzame orchideeën , zoals de glansorchis, moerasstendrums en vleesrode orchidee, evenals de nu zeldzame moerasvarenen het bloedoog en de longgentiaan. De waterpartijen zijn nagenoeg volledig bedekt door de verschillende paaikruiden. Lisdodde en de scherpe Schneidried vormen op sommige plaatsen een ondoordringbaar rietbed.
In 1979 werd het ongeveer 100 hectare grote gebied uitgeroepen tot natuurreservaat Sablatnigmoor. Het werd later met openbare middelen gekocht en is nu eigendom van de marktstad Eberndorf. In 1992 kreeg het natuurreservaat internationale erkenning.
In hetzelfde jaar werd de Sablatnigmoor Nature Conservation Association opgericht, die zich onder meer bezighoudt met behoud, onderhoud en toeristisch gebruik. Door de diversiteit aan planten en dieren (ruim 2000 soorten) kreeg het gebied in 1988 ook de titel van biogenetisch reservaatgebracht. In 2008 werd de Sablatnigmoor uitgeroepen tot Europees beschermd gebied.(wikipedia). >>>
Door de geringe diepte slibde het bestaande wateroppervlak in het gebied van het huidige Sablatnigmoor zeer snel dicht. De Sablatnig-weilanden werden gecreëerd, die werden gebruikt als paardenweiden en strooiselweiden. Meer dan 200 jaar geleden werden deze weilanden afgedamd en werd de resulterende vijver gebruikt om te vissen.
Fauna
De Sablatnigmoor wordt vaak een van de belangrijkste vogelreservaten in Karinthië genoemd. In de afgelopen jaren zijn hier meer dan 170 verschillende
vogelsoorten geregistreerd. Naast de talrijke broedvogels, zoals fuut, roerdomp, Bläßralle, waterhoen, wilde eend , tafeleend, diverse grasmussen, wielewaal, hop en de ijsvogel zijn er, vooral tijdens de lente en herfst, talrijke zeldzaamheden te observeren, die hier in Sablatnigmoor even rusten .Ook aalscholvers , zilverreigers, grote zilverreigers, kleine zilverreigers, visarenden, rode havik, zwarte stern en zakmees kunnen worden waargenomen.
Fauna (vervolg)
Daarnaast zijn er nog tal van andere bijzondere diersoorten, zoals vlinders, kevers en libellen. En ook de gewone riviermossel en rivierkreeft, die in Karinthië met uitsterven worden bedreigd. De amfibieën zijn ook talrijk zoals de boomkikker, de behendige kikker, de gewone kikker, de geelbuikpad en de Balkanveenkikker, die hemelsblauw is tijdens het uitzetten en tevens de mascotte is van het Zuid-Karinthische natuurreservaat.
We hebben hier een aantal uurtjes rond gelopen en met eenfototoestel als wapen, valt er veel vast te leggen
De omgeving en regio van de Klopeinersee gaf ons de gelegenheid om in de omgeving ook andere regio's en plaatsen te bezoeken.
Zo kwamen we ook terecht ten zuiden van het dorp Eberndorf, dicht bij Sittersdorf. Daar bevond zich een prachtig bloemen park; ter bezichtiging.
(we noemden het "het Keukenhof" van Karinthië.)
Het Petzen Gebergte (2011)
gebergte
(Regio Klopeinersee)
Petzen of Peca is de hoogste berg van de oostelijke Karawanks, de op één na hoogste berg van de noordelijke Karawanks en de meest oostelijke tweeduizend meter hoge berg van Slovenië. Het is een machtige berg met een karakteristieke vorm van een plateau met rotsachtige pieken die er uit steken. Wikipedia (Engels)
De Petzen, gelegen in het Karawanken Geopark, biedt wandelmogelijkheden voor het hele gezin - er zijn korte wandelroutes
voor grote en kleine ontdekkingsreizigers, maar ook uitdagende wandelroutes .
We hebben hier, in een heerlijk zonnetje en tussen vele bloemen een prachtige wandeling kunnen maken.We lopen een groot deel van de "Kniepsattelroute" Het barste er van de wilde bloemen.