PinzgauerBahn & Speck (Salzburgerland)


PinzgauerBahn

& Pinzgauer-speckdorf

Salzburgerland

Autotocht 2 vanuit

Konigsleiten

Geschiedenis

In mei 1896 besliste keizer Frans Jozef I van Oostenrijk om een smalspoorbaan aan te leggen van Zell am See over Mittersill naar Krimml. 

De lijn werd op 3 januari 1898 feestelijk geopend en omgedoopt tot de Pinzgauer Lokalbahn. Er werden zowel goederen- als personendiensten gereden op de baan.

In 1987 werd het baandeel tussen Mittersill en Krimml zwaar beschadigd door overstromingen. Hierop volgde een heropbpouw van de baan en de overname van de exploitatie door de ÖBB. Deze besliste vervolgens in 1998 dat de goederentransporten over de baan stop werden gezet.

In juli 2005 werd de streek weer geteisterd door grote overstromingen, wat leidde tot grote vernielingen aan de baan. Er werd een grote heropbouw georganiseerd die 5 jaar zou duren en voornamelijk gefinancierd werd met privégeld.


21 oktober 2005: Heropening baan van Zell am See tot Mittersill.

9 december 2009: Heropening tot Bramberg.

12 september 2010: Feestelijke heropening tot Krimml Station.

In de tussentijd werd de exploitatie van de baan op 1 juli 2008 overgedragen aan het land Salzburg. Deze verwees vervolgens de concessie door aan de Salzburger Lokalbahn (SLB) die voornamelijk gefinancierd wordt door de provincie.

We zagen de "Pinzgauerbahn in juli 2017

Bij toeval stuiten we bij het langs rijden in Krimml op de stoomtrein.

We kregen toestemming om even in de loc en rijtuigen te mogen kijken.

Het is leuk om slechts beiden door en om de trein te lopen. We spraken ook met de beheerder van de cateringwagen. We kregen een info boekje van "Club 339 (vriendenclub Pinzgauerbahn) em kochten een kalender 2018.

Omdat de baan niet geëlektrificeerd is, wordt er alleen maar gebruikgemaakt van diesel- of stoomtreinen. Het hele traject wordt met regelmatige tijdsintervallen bereden, enkel tussen Zell am See en Bruckberg Golf is er sprake van een 30 min. dienst. De treinen rijden enkel tussen 05u30 en 22u00. Later op de dag is men aangewezen op de plaatselijke postbussen.

Verder maakt men ook onderscheid tussen stop- en exprestreinen. Waar de stoptreinen in alle stations stoppen, doen de exprestreinen alleen maar de belangrijkste stations aan. Dit maakt het mogelijk om vanuit Zell am See in 1u 25 min in Krimml te geraken.

Op dinsdagen en donderdagen tijdens de zomerperiode is er een stoomtreindienst tussen Zell am See en Krimml station.  Deze stoomtrein rijdt 's morgens eenmalig op naar Krimml en keert in de namiddag terug naar Zell am See.

Het is echter mogelijk met de kaartjes van de stoomtrein later op de dag met een andere trein terug te keren.

Kaart van het gebied waar de Pinzgauerbahn rijdt:

www.pinzgauer-lokalbahn.info

info over de Pinzgauer Lokalbahn:

www.pinzgauerlokalbahn.at

We zagen ook de reguliere trein die over hetzelfde baanvak rijdt.

opdrukkingen op de trein

Het Pinzga Speckdorf in Wald im Pinzgau, ligt in de onmiddellijke nabijheid van de wereldberoemde Krimml-watervallen in het midden van het nationale park Hohe Tauern. Je vindt  een verscheidenheid aan heerlijke spek- en worstspecialiteiten, die verfijnd zijn volgens de oude traditie en traditionele recepten. .

De onmiskenbare, pittige smaak van deze hoogwaardige producten, de partners van de lokale landbouw en de jarenlange traditie van vakmanschap staan ​​garant voor de hoogste kwaliteit spek en worst. Ze bieden ook veel andere natuurlijke producten uit de regio, zoals honing, kaas, sterke drank of ambachtelijke producten.